Χαραλαμπίδης Κώστας

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


"Ελλάδα πού πας"


Εγκαίνια: Τρίτη 24 Απριλίου


Διάρκεια ως 19 Μαΐου 2012

 
Πληροφορίες

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1946,όμως, ζει μόνιμα κοντά στο Παρίσι,
στο Bry Sur Marine, όπου και διατηρεί το εργαστήριό του, από τα χρόνια των σπουδών του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της γαλλικής πρωτεύουσας (1971-1976).
Παράλληλα μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη, την εποχή που ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος  ζούσε στο Παρίσι. Ο τελευταίος μάλιστα τον γνώρισε, στον διάσημο σε όλο τον κόσμο, εκδότη και κριτικό τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ (Teriade), ο οποίος ανέδειξε με τη δουλειά του κορυφαίους δημιουργούς του 20ου αιώνα, από τον  Ματίς και τον Πικάσσο, ως τον Σαγκάλ, τον Μιρό και τον Τζακομέτι και τόσους άλλους της ίδιας γενιάς.
Συχνά έρχεται στη Λέσβο, λόγω των αρμοδιοτήτων που έχει στα δύο μουσεία που ίδρυσε ο Τεριάντ, στη Μυτιλήνη.

Ο Χαραλαμπίδης ανήκει στους ζωγράφους εκείνους που έχουν ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα μια τεχνική η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα στη Γαλλία, την οπτική απάτη (στα γαλλικά trompe l’oeil : που κυριολεκτικά μεταφράζεται από τα γαλλικά για να σημαίνει «ξεγελά το μάτι».Το κομμάτι τέχνης  που δημιουργείται με την τεχνική αυτή είναι δύσκολο να ζωγραφιστεί. Απαιτεί σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια από την πλευρά του καλλιτέχνη. Η κατάλληλη ταξινόμηση, η κάθε λεπτομέρεια, η απόχρωση του φωτός και η χρωματική διαβάθμιση, πρέπει να ενσωματωθούν με δεξιοτεχνία, ώστε να κάνουν το δύο διαστάσεων έργο να φαίνεται ότι είναι τρισδιάστατο. Η οφθαλμαπάτη έχει τις ρίζες της στην Αρχαιότητα, στον 5ο αιώνα π.Χ., όταν ο περίφημος Ζεύξης απέδωσε με τόση πειστικότητα τα σταφύλια που ξεγέλασε τα πουλιά.Πίνακες αυτού του είδους υπάρχουν από τότε, αν και έπεσαν σε αχρηστία κατά τη διάρκεια των "Σκοτεινών Αιώνων". Μέχρι που οι Ιταλοί ανακάλυψαν εκ νέου τη γραμμική προοπτική κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και η τεχνική trompe l 'oeil έγινε δημοφιλής για τις συντηρήσεις. Στον 21ο αιώνα, ο όρος «Φωτο-ρεαλισμός» θα εφαρμόζεται εξίσου για αυτό το είδος της ζωγραφικής.

Η ζωγραφική του Χαραλαμπίδη αναγνωρίστηκε διεθνώς, καλείται συχνά σε επίσημες ομαδικές εκθέσεις του εξωτερικού, ιδιαίτερα στο Grand Palais του Παρισίου. Μπήκε σε μουσεία και ιδρύματα και περιλαμβάνεται στην σημαντική έκδοση τέχνης του Μαρτίν Μονεστιέ «Η σύγχρονη οφθαλμαπάτη», που εκδόθηκε το 1993 (Martin Monestier: Le trompe l’oeil contemporain)

Ο Χαραλαμπίδης αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους του είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ζωγραφική του ξεχωρίζει, γιατί πρώτα ο ίδιος ετοιμάζει τα υλικά για τα χρώματα, τεχνική που έμαθε με υπομονή κι επιμονή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και που δουλεύανε όλοι οι μεγάλοι κλασσικοί του 18ου-19ου αιώνα, όπως  ο Delacroix και άλλοι, ώστε τα χρώματα να μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Εξάλλου ο Γιάννης Τσαρούχης τον αποκάλεσε δεξιοτέχνη της οπτικής απάτης.

Ο ίδιος λέει για τη δουλειά του:
«Στα έργα μου προσπαθώ να ξεγελάσω τον θεατή πως αυτά που βλέπε ιείναι αληθινά, συγχρόνως όμως να δώσω και μηνύματα, να παρουσιάσω την πραγματικότητα και να εκφράσω δια μέσου του τύπου (εφημερίδων και περιοδικών) και αντικειμένων, αυτά που αισθάνομαι, βλέπω, ακούω και πιστεύω. Αυτά δηλαδή που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, γεγονότα και βιώματα της αλλόκοτης και ανεξέλεγκτης ζωής μας.»

 

Photo Gallery

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε μερικές φωτογραφίες της έκθεσης.