Ιστορικό

Η Γκαλερί Αργώ ιδρύθηκε το 1970 στη Λευκωσία από τον δημοσιογράφο Κώστα Σερέζη. Χαρακτηρίστηκε επισήμως ως η πρώτη σοβαρή προσπάθεια συστηματικής προβολής της Τέχνης στο νεοσύστατο κυπριακό κράτος. Τότε παρουσίασαν το έργο τους και Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι, λόγω της δικτατορίας, δεν εξέθεταν στην Ελλάδα, καθώς και Έλληνες της Διασποράς.

 

Το καλοκαίρι του 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, μεταβάλλεται σε χώρο καθημερινών εκδηλώσεων εθνικού, κοινωνικού και πολιτιστικού προβληματισμού, με τις οποίες ασχολείται ευρύτατα ο Τύπος. Αυτό κράτησε ως την άνοιξη του 1975, οπότε έκλεισε με την εγκατάσταση του ιδρυτή της στην Ελλάδα.

 

Το 1976 άρχισε την αθηναΐκή της ζωή, στην οδό Μέρλιν 8, στο Κολωνάκι. Την εγκαινίασε ο Μαρίνος Καλλιγάς, πρώην διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης. Η πρώτη αυτή έκθεση περιλάμβανε έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα που η «Αργώ» είχε παρουσιάσει στη Λευκωσία: Αχιλλέα Απέργη, Γιώργου Βακιρτζή, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Γαΐτη, Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, Δημήτρη (Παπαγεωργίου), Χριστίνας Ζερβού, Βάσως Κατράκη, Αλέκου Κοντόπουλου, Κώστα Μαλάμου, Κωστή Πασχάλη, Μανώλη Πηλαδάκη, Κώστα Πλακωτάρη, Γιώργου Σικελιώτη, Α.Τάσσου. Η δραστηριότητά της στη διεύθυνση αυτή κράτησε 28 χρόνια, ως το Μάιο του 2004.

 

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση.


Περιοδείες

Οργάνωσε εκθέσεις, μετά από σχετικές προσκλήσεις, σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα. Χρονολογικά: Γιάννενα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Λήμνο, Αγρίνιο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη κ.ά.

Μεγάλες εκθέσεις Σύγχρονης Eλληνικής Τέχνης στην Κύπρο

Από το 1979 οργάνωνε μια φορά το χρόνο μεγάλες εκθέσεις Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη Λευκωσία, που εγκαινίαζε κατά κανόνα ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μερικά ονόματα: Άλας, Απέργης, Βακιρτζής, Βαρλάμος, Βασιλείου, Γεωργάς, Γκαλτέμης, Γραμματόπουλος, Δασκαλάκης, Δρούγκας, Εγγονόπουλος, Καράς, Κοκκινίδης, Μακρουλάκης, Μαλάμος, Μανωλίδης, Μαυροΐδης, Μιγάδης, Μόραλης, Μυταράς, Νικολάου, Πρέκας, Σόρογκας, Σπυρόπουλος, Τάσσος, Τέτσης, Τσαρούχης, Φασιανός, Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Το 1989, ξαναλειτούργησε μόνιμα στην Κύπρο, με έκθεση του «πατέρα της κυπριακής ζωγραφικής» Αδ.Διαμαντή, που εγκαινίασε ο Δημ.Παπαστάμος, Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Συναντήσεις Σύγχρονης Τέχνης

Η Γκαλερί Αργώ είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και συμμετέχει στις Διεθνείς Συναντήσεις Σύγχρονης Τέχνης Art Athina που οργανώνει ετήσια ο Σύνδεσμος.

Στις δραστηριότητες της «Αργώ» είναι και οι συλλεκτικές εκδόσεις Τέχνης με τη μορφή βιβλίων και με τη μέθοδο της χαρακτικής, όπως ήταν «Η καλοσύνη στις λυκοποριές» του Οδυσσέα Ελύτη από τον Dimitri (Παπαγεωργίου) που ζει στη Μαδρίτη και «Ο κήπος βλέπει» του ίδιου ποιητή από τον Petro (Παπαβασιλείου) που ζει στο Μιλάνο.

Ασχολήθηκε ακόμη με την έκδοση μεταξοτυπιών (Γκίκα, Μαλάμου, Μυταρά, Διαμαντή κ.ά.), χαρακτικών (Γραμματόπουλου, Κάνθου), γλυπτών (Ρόκου).

Συχνά συνδυάζει εικαστικά γεγονότα με εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου σε συνεργασία με άλλους φορείς: Μουσείο Μπενάκη, Εμπορική Τράπεζα, περιοδικό «Ευθύνη», Πινακοθήκη Πιερίδη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.

Από το φθινόπωρο του 2004 η Γκαλερί Αργώ απέκτησε τις νέες και μόνιμες αίθουσές της, που βρίσκονται στο βάθος του αιθρίου του «Μελάθρου Ηώς ΙΙΙ», στην οδό Νεοφύτου Δούκα 5, σε έναν από τους ωραιότερους μικρούς αθηναϊκούς δρόμους, στην καρδιά του Κολωνακίου. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον διαπρεπή αρχιτέκτονα Κ. Δ. Καψαμπέλη, που κόσμησε το δρόμο αυτό, στον οποίο διατηρούνται και ωραία δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με εξαίρετα κτήρια της μεταπολεμικής εποχής. Τον ίδιο δρόμο λαμπρύνει και η πρόσοψη της μοντέρνας πτέρυγας του Μουσέιου Κυκλαδικής Τέχνης.

Η «Αργώ» δεν αυτοπεριορίζεται στον προγραμματισμό της. Προβάλλει καταξιωμένους και νέους δημιουργούς. Φιλοξενεί έργα διαφόρων τεχνοτροπιών χωρίς να αποφεύγει τις πρωτοποριακές διατυπώσεις. Είναι ανοικτή σε όλες τις καλλιτεχνικές τάσεις που έχουν να δώσουν ένα έργο ουσίας.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση.