Φόρτωμας Αργύρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 από γονείς Τηνιακούς. Η παράδοση και η τέχνη του τόπου ήταν αυτό που καθόρισε την μετέπειτα πορεία του και την ενασχόληση του με την γλυπτική.

Μαθήτευσε κοντά στο λαϊκό μάστορα και αυθεντικό καλλιτέχνη του μαρμάρου, Λεωνίδα Κουλουρή, όπου έμαθε την τέχνη της γλυπτικής εκφράζοντας και τις ανησυχίες του στην πέτρα.

Στα σαράντα χρόνια της δουλειάς του έχει λάβει μέρος σε πέντε ατομικές και έξι ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετείχε στο Συμπόσιο Γλυπτικής 2004 στον Διόνυσο Αττικής και πρόσφατα φιλοξενήθηκε στο νεοκλασικό του Γιάννη Τσεκλένη στο Μεταξουργείο με την ατομική έκθεση ‘ανθρωπόψαρα’. Επίσης εκθέτει κατά περιόδους στον προσωπικό του χώρο.

Συμμετείχε στην δημιουργία του Κέντρου Ελληνικής Παράδοσης στην Αθήνα και συνέβαλε με το έργο του στο Κέντρο Γαιοφυσικών Επιστημών στο Arizona Sonora Desert Museum.

Εργάσθηκε κατά περιόδους στην αναστύλωση και την συντήρηση μνημείων. Υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και συνεχίζει μέχρι σήμερα να συμβάλει δυναμικά στις πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου του.

Έργα του υπάρχουν σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είτε μεμονωμένα ή πολλά από αυτά σαν αρχιτεκτονικές συνθέσεις.

Έχει ασχοληθεί με πολλά καλντερίμια και ειδικά δάπεδα και συνεχίζει μαζί με το γιό του, Βαγγέλη Φόρτωμα στην Τήνο με την καλλιτεχνική επιμέλεια ενός οικιστικού συνόλου πετρόκτιστων κατοικιών, τα «Κελιά». Τον έχουν ονομάσει πετροφάγο..