Γράββαλος Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης Γράββαλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1933, σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (απόφοιτος 1956) με δάσκαλους τους Σ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη. Από το 1960 ασχολήθηκε και με τις γραφικές τέχνες. Συνεργάσθηκε με το χαράκτη Τάσσο στη σχεδίαση πολλών ελληνικών και ξένων γραμματοσήμων και δίδαξε στο ΑΤΙ.

Η εξοικείωση του με τις τεχνικές της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών του επιτρέπει να κινείται με ευχέρεια στο πεδίο των μικτών μέσων, αναδεικνύοντας τις αισθητικές και εκφραστικές του δυνατότητες. Τόσο στο ζωγραφικό όσο και στο χαρακτικό του έργο, κυριαρχεί το σχεδιαστικό στοιχείο. Η χρήση του χρώματος, σε άμεση σχέση με το σχέδιο, παίζει συχνά καθοριστικό ρόλο στην απόδοση του χώρου και του φωτός. Η γραμμική καθαρότητα του σχεδίου και η αξιοποίηση του ρυθμού της σύνθεσης, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, αλλά με έναν ιδιότυπο λυρισμό, είναι τα κατεξοχήν στοιχεία που εξασφαλίζουν την εκφραστική αποτελεσματικότητα του έργου του.

Το 1971, σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Βαρσοβία, βραβεύτηκε μια αφίσα του με αθλητικό περιεχόμενο με το Α΄ βραβείο και έκτοτε εκτίθεται στο Μουσείο Γραφικών Τεχνών της Πολωνίας. Έχει βραβευτεί διεθνώς για πολλά γραμματόσημα του, καθώς και με το βραβείο χαρακτικής στη Β΄ Πανελλαδική Έκθεση Νέων.