Γραμματόπουλος Κωνσταντίνος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1916, μαθητής του Γ. Κεφαλληνού στην ΑΣΚΤ και καθηγητής (1959-1985) στην ίδια Σχολή, με φοιτητές που έγιναν καλλιτέχνες πρώτης γραμμής, καταξιωμένος και πολυβραβευμένος, σπουδαίος μάστορας και ανανεωτής της χαρακτικής, με ξυλογραφίες τεραστίων διαστάσεων και με ειδικής επινόησης χρωματικές κλίμακες που βραβεύθηκαν διεθνώς, υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής με τις ποιητικές παραστάσεις του.

Χαράκτης και ζωγράφος του Αιγαίου, με ονειρικά πλάνα που αλληλοκαλύπτονται σαν πέπλα πάνω από τη θάλασσα μαζί με μυθικές μορφές, φιλοτέχνησε επίσης αφίσες του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, το εθνόσημο της Δημοκρατίας το 1974 και το πασίγνωστο «Αλφαβητάριο» του 1949, που λατρεύτηκε και εκδόθηκε επανειλημμένως. Για το «Αναγνωστικό» αυτό έγραψε ο Γιάννης Τσαρούχης: «Αυτό το βιβλίο και μια αφίσα του ΕΑΜ μου έδωσαν χαρά και ελπίδα. Ευχαριστώ τον Γραμματόπουλο». Φιλοτέχνησε επίσης δημοφιλή στον παιδόκοσμο «Κλασσικά Εικονογραφημένα» («Περσέας και Ανδρομέδα», «Θησέας και Μινώταυρος» κ.ά.). Ο Κώστας Γραμματόπουλος είχε βραβευθεί με το A' βραβείο στην Μπιενάλε Βενετίας 1967 και το Χρυσό Μετάλλιο στην Μπιενάλε Φλωρεντίας 1974, ενώ εκθέσεις του έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη και σε πολλές γνωστές γκαλερί.

Από τους τελευταίους κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες της Γενιάς του Τριάντα, ο Κώστας Γραμματόπουλος έφυγε σε ηλικία 88 ετών, ύστερα από πολύχρονη ασθένεια.

 

 

 

Δείγματα δουλειάς

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε μερικές φωτογραφίες
Έργα του καλλιτέχνη στο artshop μας

Γραμματόπουλος Κωνσταντίνος
Ανθοστήλη

λάδι 72 Χ 50 (Παρίσι-1956)

Γραμματόπουλος Κωνσταντίνος
Αιγαίο ΧΙV

ξυλογραφία 60 Χ 90

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερα έργα του καλλιτέχνη