Raimondo Dato (Remo)

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


Εγκαίνια: Τρίτη 9 Ιανουαρίου


Διάρκεια έως 27 Ιανουαρίου 2024

 
Πληροφορίες

Η πολλαπλότητα μέσα από την απλότητα διαφαίνεται μέσα από τις διαφορετικές ενότητες έργων ζωγραφικής που παρουσιάζει ο Raimondo Dato.

 

Ενότητες που διαφέρουν τεχνοτροπικά αλλά που φέρουν ορισμένα σύμβολα σαν κοινό σημείο. Έτσι το άλογο καλπάζει ξέφρενα σε όλους σχεδόν τους πίνακές του και ο καλλιτέχνης υπαινίσσεται την δύναμη και την ελευθερία καθώς προβάλλονται μέσα στα αχανή  λιβάδια με συννεφιασμένους και απειλητικούς ουρανούς. Ουρανούς που διαφέρουν από τους χαρούμενους και γνώριμους Μεσογειακούς.

 

Δυνατό στοιχείο των έργων του είναι και ο Αιγαιοπελαγίτικος χώρος, δεύτερος πόλος έλξης για τον Dato. Στα έργα αυτά κυριαρχούν οι απαλοί, χαμηλοί τόνοι και μια ανώτερη ηρεμία και αρμονία χωρίς μεγάλες χρωματικές εξάρσεις. Μύκονος – Δήλος – Κυκλάδες, εμπνέουν τον καλλιτέχνη μέσα από το ζεστό τους ήλιο και τις θαλάσσιες νότες του Αιγαίου.

 

Κινείται από την αφαίρεση μέχρι την παραστατικότητα. Έχοντας σαν κύριο επαγγελματικό αντικείμενο την εσωτερική διακόσμηση, βρίσκει στην ζωγραφική ένα δημιουργικό σύντροφο, ένα ξέσπασμα δημιουργικό, του επίσης δημιουργικού του Είναι. Το αποτέλεσμα είναι να μην δεσμεύεται σε ένα και μόνο χαρακτηριστικό ύφος γραφής. Μέσα από τα ανεικονικά τοπία και το ατίθασο άτι, υπάρχει μια ονειρική ατμόσφαιρα, ομιχλώδης και εξωκοσμική, αλλά παράλληλα και γεμάτη ελπίδα και λαχτάρα για την ζωή.

Επιλογή νέας

Ο Raimondo Dato γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέσα σε μια Ιταλο-Ελληνική οικογένεια, όπου ο πατέρας του ασχολείτο με την αγορά και εκπαίδευση καθαρόαιμων αραβικών αλόγων. Σε πολύ μικρή ηλικία έχοντας ιδιαίτερη επαφή και γνωριμία με τα άλογα, αρχίζει να ζωγραφίζει το αγαπημένο του μοτίβο με την βοήθεια του θείου του, Νάσου. Το πρώτο πινέλο που χρησιμοποίησε για ζωγραφική, ήταν το πινελάκι του βερνικιού νυχιών της μητέρας του , σε ηλικία 4 ετών.

Παρακολουθεί μαθήματα διακοσμητικής στην ιταλική Σχολή Καλών Τεχνών LEONARDO DA VINCI και κατόπιν δίπλα στον N.LOPRESTI και A.MENDORI κάνει τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. Στο Λονδίνο αποκτά την πείρα της οργάνωσης για την μελέτη, την κατασκευή και την αναπαλαίωση κλασικών κτιρίων. Στην επαγγελματική του καριέρα θα αναλάβει μελέτες σε πολλά μέρη του κόσμου όπως Η.Π.Α., Ρωσία, Αγγλία, Αραβικά κράτη, Ιταλία και φυσικά Ελλάδα, που αποτελεί και την βάση του γραφείου του και της μελλοντικής του καριέρας.

Ο ερχομός του στην Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης αρχαίας ιστορίας και πολιτισμού που του την είχε μεταδώσει η μητέρα του μέσα από τις διδασκαλίες της και τις περιγραφές της. Ανακαλύπτει τη Μύκονο που τον κατακτά. Εκεί αρχίζει να εκφράζει τα συναισθήματά του διαμέσου της ζωγραφικής.

Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε 8 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πολλοί πίνακες του κοσμούν ιδιωτικές συλλογές. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη γλυπτική και την κεραμική, όπου έχει εκθέσει τα έργα του σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις.

 

Photo Gallery

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε μερικές φωτογραφίες της έκθεσης.