Ράμμος Κώστας

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


Εγκαίνια : Τρίτη 20 Νοεμβρίου


Διάρκεια ως 15 Δεκεμβρίου 2018

 
Πληροφορίες

Συμφωνία σε μπλε

και γαλάζιους τόνους

 

Το νερό και κυρίως η θάλασσα, έχει παίξει έναν ουσιώδη ρόλο στη διαδρομή της ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Ράμμου. Εκτός από τη συμφωνία σε μπλε και γαλάζιους ή σμαραγδένιους τόνους της θάλασσας, η ίδια η φύση και σύσταση του νερού εμπνέουν ποικιλοτρόπως το ζωγράφο, αφ’ ης στιγμής αξιοποιεί εικαστικά και ποιητικά, θα έλεγα, την άνωση και τις διαθλάσεις του υγρού στοιχείου, του οποίου τα κύματα παφλάζουν με τον άνεμο στις ακρογιαλιές κι άλλοτε πάνω στα βράχια. Η διαρκής κίνηση των κυμάτων δηλώνει τη ζωντάνια και την οργανικότητά τους, αλλά στη ζωγραφική αυτού του καλλιτέχνη αποκαλύπτει τις δυνατότητες μετάπλασης και μεταμόρφωσης του ανθρώπινου σώματος, καθώς βουτά και κολυμπά στα νερά, σαν να βαπτίζεται και να αναγεννά τη σπαργή του.

Η εικαστική επιφάνεια στα συγκεκριμένα έργα ταυτίζεται με τη φυσική όραση, αναπτυσσόμενη σε δύο και τρία επίπεδα. Με άλλα λόγια, ο Κωνσταντίνος Ράμμος έχει την ικανότητα, χωρίς εγκεφαλισμούς, αλλά, αφήνοντας με αμεσότητα και αληθοφάνεια να πρωταγωνιστήσουν η δροσιά και η ευφροσύνη του νερού, να φανερώνει αβίαστα και στοχαστικά κάτω από το βλέμμα μας, την «ελαστικότητα» του χώρου. Ενός χώρου, που οσμωτικά γεφυρώνει τον ουρανό με τη θάλασσα, τις επιφάνειες με τα βάθη τους, τους επιμερισμούς με τις συναιρέσεις τους, μέσα μάλιστα από τη συστολή ή τη διαστολή που επιτελούν το φως και οι αντανα­κλάσεις του, μαζί με όσα «πράγματα» ή σώματα της ύλης και της ζωής αυτή η ίδια η δυναμική του φωτός τα περιστρέφει, τα αναπλάθει, τα χρωματίζει. Άλλοτε πάλι τα διαιρεί, τα κατατέμνει και ταυτοχρόνως τα επανασυνθέτει, με διαφορετική κάθε φορά εκδοχή και σημασία, η οποία δεν αποκλείει τη μετουσίωση.

Ο Κωνσταντίνος Ράμμος γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε, αλλά πάντα με έναν εμπνευσμένο και ευρηματικό τρόπο, συνταιριάζει με πρωτοτυπία στα έργα του στοιχεία του μανιερισμού και του μπαρόκ μαζί με εμπρεσιονιστικές χρωματικές αντιθέσεις και εξπρεσιονιστική πινελιά, διαμορφώνοντας με ευέλικτες αποδομήσεις και ανασυντάξεις τοπία της μνήμης και της επιθυμίας, της νοσταλγίας και του ανα­θρώσκοντος υποσυνειδήτου, γιατί από εκεί μέσα φαίνονται σαν να «αναφύονται» ή να «εμβαπτίζονται» οι εικονομορφές του. Κι όλα αυτά τα φέρνει ο ζωγράφος στο προσκήνιο της θέασης μέσα από υπόγειες ισορροπίες και μουσικές τονικό­τητες, ρυθμούς και εντάσεις ή υφέσεις, που αποκαθηλώνουν την υλικότητα όσων το βλέμμα αγκαλιάζει, για να μείνει στη θέση τους μια ελεγειακή μεταίσθηση που σχετίζεται με την ομορφιά και το όνειρο της ζωής, με τη ρευστότητα του χρόνου και τις συνεχείς μετατροπές όσων βιώνουμε και την ίδια στιγμή μας περιλαμβάνουν, μας συνεπαίρνουν σαν τα κύματα στα έργα του, μας εξαφανίζουν κάτω από την ίσαλό τους γραμμή και την επόμενη στιγμή, απρόσμενα, θαρρεί κανείς πως μας αναγεννούν.

Καθένα από τα έργα του δεν επαναλαμβάνεται, περιλαμβάνοντας έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε εκφραστικά ιδιώματα του παρελθόντος και του παρόντος. Τα έργα του, φιλοτεχνημένα με δεξιότητα κι αισθαντικότητα, με πρωτοτυπία και πάντα με συγκίνηση, έλκουν διαφορετικά κάθε φορά τον θεατή, προβληματίζοντάς τον ταυτοχρόνως γύρω από συσχετισμούς και συνάφειες που αφορούν τον χρόνο και τον χώρο, τη μεταβλητότητα και την επαναληπτικότητα, την εντοπιότητα και τις ποικίλες αλλαγές, τις διαδοχικές μνήμες και τις αλλεπάλληλες εντυπώσεις, τις ρευστές επίσης καταστάσεις και τις αναπάντεχες ανατροπές. Περισσότερο όμως απ’ όλα, τα ζωγραφικά του έργα υπαινίσσονται κλίμακες χρωμάτων και διακυμάνσεις συναισθημάτων που αφορούν τις μεταμορφώσεις του τοπίου και κατ’ επέκταση του ανθρώπινου σώματος, εφόσον το ένα αντικατοπτρίζεται μέσα στο άλλο.

 

Αθηνά Σχινά

Κριτικός & Ιστορικός της Τέχνης

 

 

Βιογραφικό

 

Δραστηριότητες  - Εκθέσεις

Ο Κωνσταντίνος Ράμμος γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε ζωγραφική και  σκηνογραφία στην  Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αισθητική της τέχνης στην ArtsPlastiques ParisI, Sorbonneστο Παρίσι.

 

Κατά την διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και βραβεύτηκε με έπαινο ημίγυμνου και βραβείο σύνθεσης. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 1981 με άριστα. Την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, στην αίθουσα τέχνης «Το Τρίτο Μάτι».

Πριν την έκθεση αυτή είχε συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, όπως στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας, στην Πολωνία, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας κ.α. Το 1982 παίρνει υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση για σπουδές  στην αισθητική της τέχνης στο Παρίσι.

Εκεί  παίρνει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις,  Το 1983 κάνει τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Αθήνα. Με την επιστροφή του  από το Παρίσι, κάνει την τρίτη ατομική του έκθεση και από τότε έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 25 ατομικές και σε περισσότερες από  200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει παράλληλα εικονογραφήσει αρκετά βιβλία και λογοτεχνικά έντυπα .

 

Το 1987 συμμετέχει στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση στην Αθήνα.

Το 1988 εκθέτει  στην Τουρ της Γαλλίας, στην Νέα Υόρκη, στην Βαλένθια  της Ισπανίας και στην Κύπρο.  Το 1998 παίρνει μέρος στην  ομαδική έκθεση «Εστίες του Βλέμματος» στης Βρυξέλλες.  Το 2005 εκπροσωπεί την  Ελλάδα στη διεθνή έκθεση ζωγραφικής  Europ.Artστη Γενεύη. Το 2007κάνει ατομική έκθεση στη γκαλερί Αργώ στην Αθήνα.

Το 2010 παίρνει μέρος στην έκθεση του GrandPalais - Salon  desIndépendantsParis2010  και εκθέτει στην GalerieEtiennedeCausansστο  Παρίσι.

Το 2011 κάνει ατομική έκθεση στη γκαλερί Αργώ στην Αθήνα.

To2012 ατομική έκθεση στα Χανιά- Κρήτη στα πλαίσια του ChaniArt.

Το 2013 ατομική στην ArtGalleryστην Αλεξανδρούπολη.

Το 2018 ατομική έκθεση στη  γκαλερί Αργώ στην Αθήνα.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί από τα Μ.Μ.Ε. τόσο σε εφημερίδες και περιοδικά όσο και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές  εκπομπές.

Έργα του υπάρχουν στη Βουλή των Ελλήνων σε ελληνικές τράπεζες  και  σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

 

 

Photo Gallery

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε μερικές φωτογραφίες της έκθεσης.